Kuinka voit luoda itsellesi toiset aivot?

New York Timesin mukaan me kulutamme 174 täyden sanomalehden verran tietoa joka päivä. Bilton, N. 2009. Kuva: Pixabay

Kesälomat ovat kohta kaikilla takana ja toivoni mukaan useampi henkilö on saanut levättyä sen verran, että on oikeasti kiva palata taas töiden tai opiskelun pariin.

Pyhitin oman kesälomani täysin rentoutumiseen ja urheiluun, jonka lisäksi luin itselleni perinteisesti myös hieman ammatillista kirjallisuutta. Eräs kirjoista ”Building a Second Brain” teki niin hienon vaikutuksen minuun, että haluan jakaa sen oppeja myös tänne.

Kirjan aihiona on nimensä mukaisesti antaa vinkkejä siihen, miten kukin meistä voisi luoda ”toiset aivot”, johon voisi tallentaa ajatuksia, joita ei omaan päähän välttämättä mahdu. Ajatuksia ja tehtäviä kannattaa kirjan menetelmien mukaisesti tallentaa joko kännykästä löytyvään sovellukseen, tai muistivihkoon.

Käytän itse Notion sovellusta ”PARA” – järjestelmää varten, jonka saa ilmaiseksi puhelimen sovelluskaupasta. Kuva: Pixabay

Minulla on aina ollut iso tarve uudelle menetelmälle asioiden laittamiseksi muistiin. Ennen lomia vedin jonkin aikaa kahta projektia ja opiskelin samaan aikaan. Lisäksi luen vapaa-ajallani jatkuvasti jotain itseäni kehittävää ja kohtaan saman kiireisen arjen, kuten kaikki meistä.

Ei siis ihmekään, että lomien tullessa olin hieman väsynyt. Lupasin esihenkilölleni kevään kehityskeskusteluissa, että ottaisin asioita paremmin haltuun lomalta palatessani. Tämä kirja tuli siis itselleni täydelliseen paikkaan, kun sain loman aikana rauhassa opiskella sen saloja.

Yksi kirjan kiinnostavimmista lainauksista, joka oli tuottavuusguru David Allenilta, kuului löyhästi suomennettuna näin: “Meidän mielemme on tehty ideoiden luomista varten, eikä niiden säilyttämistä varten.

Kirjan päämenetelmä nivoutuu käsittääkseni tämän ajatuksen ympärille. Tämä lainaus sopi myös minulle, koska olen pitkään pyöritellyt päässäni ajatuksia ja ideoita ja pyrkinyt yhdistelemään niitä päiväkävelyiden yhteydessä.

Onneksi viimein tämän kirjan kautta tajusin, miten voisin laittaa nämä ajatukset ja ideat järkevästi ylös. Tämä kokeilu on jo nyt, kahden kuukauden jälkeen tuottanut rauhaa ja iloa omaan arkeeni.

”PARA” – järjestelmä jakaa ajatuksesi neljään kategoriaan

Akateeminen maailma tarjoaa varmasti lukuisia vaihtoehtoja tuottavuuteen, mutta tämä lukemani menetelmä oli sen verran mielenkiintoinen, että tulen suosittelemaan sitä kaikille kollegoilleni sekä opiskelijoille, joiden kanssa tulen alkavan lukukauden aikana työskentelemään.

Pyrin seuraavaksi tiivistämään yhden kirjan keskeisimmän menetelmän ”PARA:n”, jota olen hyödyntänyt käyttämällä Notion – nimistä sovellusta.

”PARA” – järjestelmän ajatus on jakaa ajatukset, ideat ja tehtävät neljään eri kategoriaan valitsemallasi työkalulla. Kategoriat ovat alla kuvattuna, joiden yhteyteen on laitettu esimerkkejä kirjasta soveltaen.

  1. Projects = Nimensä mukaisesti lyhyemmän ajan suunnitelmat, joita sinulla on opiskeluun, työhön / arkeen liittyen, esim:
    1. Kurssitehtävät, esseet
    2. Työelämän projektit
    3. Henkilökohtaiset projektit, kuten vaikka espanjan kielen kurssin suorittaminen, tai lomamatkan valmistelu
    4. Sivuprojektit, kuten hyvän kuntosalipaikan etsiminen tai kirjan lukeminen loppuun
  2. Areas = Pidemmän ajan vastuut, joihin haluat vaikuttaa, esim:
    1. Aktiviteetit ja paikat, joissa olet vastuussa: Koti, kokkaaminen, auto
    2. Ihmiset, joista olet vastuussa: Ystävät, lapset, kumppani
    3. Itsensä kehittäminen: Terveys, ystävät, talous
    4. Ammatillisen minän kehittäminen: Jatko-opiskelut, yrityksen perustaminen
  3. Resources = Aiheet, jotka voisivat kiinnostaa sinua tulevaisuudessa, esim:
    1. Minkä tekeminen kiinnostaisi: Arkkitehtuuri, englannin kielen opiskelu, kutominen
    2. Mitä aiheita tutkit parhaillaan: Pikalukeminen, projektin hallinnointi
  4. Archives = Aikaisemmin jo suoritetut projektit, tai tehtävät, joista voi olla vielä hyötyä, esim:
    1. Esseet ja tehtävät, jotka olet jo tehnyt
    2. Aikaisemman työpaikan tehtävät, joista voisi olla hyötyä jatkossa

Ajatusten ja ideoiden jaottelu on tuonut ainakin itselleni rauhaa. Minun ei enää tarvitse huolehtia siitä, että pyörittäisin päässä kaikkea, vaan laitan uuden ajatuksen aina ylös ”toisiin aivoihini”.

Sitten, kun ajatus tulee ajankohtaiseksi työssä tai arjessa, avaan Notion – sovelluksen ja jatkan siitä eteenpäin tallentamalla tiedon. Jatkossa, kun esimerkiksi töissä tai arjessa tulee pohdittavaksi jokin aihe, pystyn parilla klikkauksella ottamaan esiin aikaisemmin tallentamani tiedon, jota en olisi muuten muistanut.

Uskon, että tämänkaltaiset menetelmät tukevat tänä päivänä erityisesti toimistotyöntekijää, joka joutuu päivän aikana hallitsemaan useaa asiaa samanaikaisesti. Lisäksi näen, että opiskelijat voivat saada hyötyä tällaisesta ideoiden tallentamisesta ja kategorisoinnista.

Lähteet

Bilton, N. 2009. New York Times. Part of the Daily American Diet, 34 Gigabytes of Data” December 9, 2009. https://www.nytimes.com/2009/12/10/technology/10data.html.

Forte, T. 2022. Building a Second Brain: A Proven Method to Organize Your Digital Life and Unlock Your Creative Potential. Profile Books. Great Britain.

Pin It on Pinterest