Kivako-hankkeen Venäjä 5 -moduulissa on ollut mukana kaksi opettajaa Xamkista: Riitta Savolainen ja Marja-Liisa Sirén-Huhtinen sekä Olga Ruotsalainen Savoniasta. Tässä artikkelissa kerrotaan molempien ammattikorkeakoulujen opettajien kokemuksia hankkeesta ja pilotoinnista.
Marja-Liisa Sirén-Huhtinen:
Hyppäsin mukaan Kivako-hankkeeseen vuosi sitten syksyllä ja pääasiallisen työni Kivakon materiaalin työstämisessä tein viime keväänä. Kuluvana syksynä olemme pilotoineet moduuliamme yhdessä Savonian kanssa.
Kurssille ilmoittautui 10 opiskelijaa eri korkeakouluista. Se tapahtuu kokonaan verkossa. Lähitapaamisia on muutama pakollinen ja lisäksi on tarjolla vapaaehtoisia klinikkatunteja tueksi.
Kaikki on sujunut tosi hyvin, muutamia teknisiä ongelmia lukuun ottamatta. Viimeiseksi koko ohjelma-alusta kaatui ja vikaa selviteltiin useita päiviä. Tällaiseen ei voi aina opettajakaan varautua, tekniikka on loistava keksintö, mutta kovin haavoittuvainen.
Yhteisopettajuus on ollut mielestäni hieno kokemus. Varsinkin kun toinen on natiivi ja toinen opiskellut venäjää vieraana kielenä.
Toiselta opettajalta voi oppia kyseenalaistamaan omia menetelmiään. Olemme toteuttaneet opetusta keskustellen yhdessä ja yhteistyössä opiskelijoiden kanssa. Tämä on mahdollista, kun opiskelijat ovat opiskelleet venäjää melko pitkälle ja heillä on jo osaamista ja näkemyksiä kielestä.
Myös yhteistyö kahden korkeakoulun välillä on ollut hedelmällistä. Päädyimme Zoom-sovellukseen oppituntien osalta, itselle Savoniassa käytettävä sovellus ei ollut kovin tuttu, mutta samallahan oppii itsekin.
Olga Ruotsalainen:
Kiitos Marja-Liisa yhteistyöstä – on ollut ilo tutustua kollegaan toisesta ammattikorkeakoulusta. Kotikoulussa venäjän opetus on ollut aika yksinäistä puuhaa, vaikka muitakin venäjää opettavia kielten opettajia talossa on, tosin eri yksikössä.
Valinnaisten kielten asema ammatillisessa koulutuksessa ei ole koskaan ollut mielestäni itsestäänselvyys. Kielivalinnat ovat aina olleet vapaasti valittavien kielten opettajille lukukauden jännittävimpiä aikoja. Kivako-hanke on ollut enemmän kuin tervetullut projekti ja vahva viesti johdolta, että englannin ja ruotsin lisäksi muiden kielten opetusta amk-tasolla pidetään tärkeänä asiana!
Itselläni on ollut ilo olla Kivako-hankkeessa alusta asti ja olen saanut tutustua muihin venäjän kielen opettajiin ja suunnitella tätä kokonaisuutta heidän kanssaan.
Yhteistyö on ollut erittäin antoisaa ja hedelmällistä.
Samalla digitalisaatio on tullut mukaan jäädäkseen ja tätäkin puolta on tullut pakostikin opeteltua Kivakon myötä.
Omaan vastuualueeseeni kuului Venäjä 5 -moduuli, jossa prosessi on ollut monimutkainen, runsaasti työaikaa vievä, mutta mielenkiintoinen ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.
Natiivina on ollut ilo olla tekemisissä suomalaisten kollegojen kanssa. Myös kollegoiden raikkaat ideat, työskentelytavat, oman työkokemuksen jakaminen ovat tuoneet toivottua vaihtelua ja positiivista energiaa omaan työmotivaatioon. Tästä olen heille erittäin kiitollinen!
Mielestäni Venäjä 5 -moduuli on hyvä ja kattava verkko-opintojaksokokonaisuus. Olemme saaneet todella hyvää välipalautetta opiskelijoilta verkkotapaamisissa. Meidän täytyy muistaa, että alkeistason taitajien lisäksi Suomen ammattikorkeakouluissa on myös heitä, jotka haluaisivat opiskella venäjää pidemmälle.
Toivomme, että Venäjä 5 -verkkokurssi tulee olemaan yksi Kivako-hankkeen suosituimmista opintojaksoista!